Skip to main content
Yleinen

KPY:n tarkoitusta etsimässä

By 13.11.2019No Comments

Osuuskunta KPY on jo lähes 140-vuotisen historiansa aikana kokenut monia muodonmuutoksia, joista merkittävimmät viimeisen 20 vuoden aikana. Vuonna 1999 Finnet-liiton kautta sai alkunsa matkapuhelinoperaattori DNA:n tarina, joka jatkui 2007 DNA:n hankkiessa omistajiltaan, mukaan lukien KPY, niiden teleliiketoiminnot. KPY:n viimeiset siteet alkuperäiseen toimintaansa, puhelinliikenteeseen, katkesivat vuonna 2013 kun KPY möi omistamansa DNA:n osakkeet.

KPY:llä ei siis ole enää mitään tekemistä puhelinliittymien kanssa. Juuriensa jatkumona, kuin evoluution kautta, KPY:stä on tullut kuopiolainen pitkäjänteinen sijoittaja ja omistaja; se on yksi Itä-Suomen suurimmista työllistäjistä. Tänä päivänä KPY:tä voisi luonnehtia osuuskuntamuotoiseksi pääomarahastoksi.

Vanhoilla puhelinosuuskunnilla on ollut ja on erilaiset strategiat: DNA:n kahdesta viimeisestä merkittävimmistä omistajasta PHP (Päijät-Hämeen Puhelin) näyttää jakavan varansa omistajilleen ja siten ajavan itseään alas, kun taas Finda (Lännen Puhelin ja Satakunnan Puhelin) ei jaa ylimääräisiä osinkoja, vaan sijoittaa DNA-tuottonsa edelleen ja jatkaa sijoituskonsernina.

KPY:n merkittävimmät omistukset ovat Enfo, Voimatel ja Vetrea sekä viimeisimpänä KPY Novapolis eli entinen Technopolis Kuopio. Kolmen ensimmäisen yhtiön viimeiset vuodet ovat olleet luvalla sanoen heikkoja, eikä näin voi jatkua, vaan liiketoiminnot pitää reivata kestävälle polulle. Tässä ei ole vaihtoehtoja, vaan liiketalouden kannattavuus ja kehittyminen ovat ehdoton edellytys.

Tuoreesta ostostaan KPY Novapoliksesta tulee osuuskunnalle erinomainen, konkreettinenkin kivijalka, joka antaa tasaista kassavirtatuottoa KPY:n omistajille sekä mahdollistaa alueellisen elinvoiman kehittämisen. Olen tästä yrityshankinnasta erittäin tyytyväinen – se sopii hyvin KPY:n pirtaan myös elinkeinojen kehittäjänä. Novapolis KPY on nähtävissä pelkkien seinien lisäksi myös alustana elinkeinoille ja sen kehitystyölle.

KPY:n itselleen määrittelemänä toiminnan tarkoituksena on luonnollisesti tuottaa omistaja-arvoa, mutta myös edistää alueellista elinvoimaa. Tämä on erinomaisen tärkeä näkökulma. On kuitenkin hyvä pohtia, onko tämä merkityksen laajuus ja syvyys riittävä?

Jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa korostuu ”purpose driven” –bisnes. Yrityksillä on kirkas olemassa olon tarkoitus; niillä on itseään suurempi tarkoitus. Ei riitä, että vastaus on samanlainen kuin toimialalla yleisesti tai joukolla muita vastaavia yrityksiä. On myös nähtävä mistä maailma jäisi paitsi ilman tätä yritystä – minkä ongelman yritys kykenee ratkaisemaan. Tämä on olennaista paitsi kuluttajien vaatimusten takia, myös kilpailussa parhaasta uuden sukupolven työvoimasta.

Tähän liittyvät näkökulmat puskevat esiin myös mm. Financial Times’in tuoreesta linjauksesta markkinatalouden resetoinnista; yrityksillä täytyy olla muitakin tavoitteita kuin voittojen ja omistaja-arvon maksimoiminen. Samaa julistivat 180 amerikkalaista suuryrityksen johtajaa julkilausumassaan viime kesänä. (palaan tähän aiheeseen enemmän toisessa kirjoituksessa yleisesti osuuskuntien näkökulmasta)

KPY:n alkuperäinen tarkoitus oli selvä: yhdistää ihmisiä mahdollistamalla kommunikointi uudella tekniikalla. Samalla luotiin infraa eli edellytyksiä elinvoimaiselle ympäristölle Kuopion alueella. Tähän peilaten KPY:n tulevien vuosien tärkeimpiä tehtäviä on nykyisen konsernin liiketoimintojen kehittämisen ja sijoitusstrategian toteuttamisen lisäksi kirkastaa osuuskunnan olemassa olon tarkoitus 2020-luvulla. Se on kaiken perusta.

Aleksi Eskelinen
Osuuskunta KPY:n edustajiston jäsen ja edustajiston vaalien ehdokas
Kuopio

Osuuskunta KPY:n edustajiston vaalien vaaliaika on 6.-20.11.2019 klo 16.00 (jolloin äänestyskirjeen pitäisi olla perillä KPY:llä). Äänestysohjeet sekä äänestyslippu on postitettu osuuskunnan omistajille. Postilakko vaikuttaa äänestyskirjeiden kulkuun, mutta tarvittaessa äänestysaikaa pidennetään. Äänestyskuoren voi myös palauttaa itse suoraan KPY:n toimiston postiluukusta: Kauppakatu 18 II krs, Kuopio (arkisin klo 8-17 ja lauantaisin klo 8-14)

Leave a Reply