Skip to main content
Yleinen

Onnistumisia

By 26.5.2021No Comments

Meistä jokainen varmasti tietää, miten tärkeää on saada onnistumisen kokemuksia töissä, harrastuksissa ja elämässä ylipäätään. Se motivoi ja ruokkii eteenpäin. Niin se on luottamustehtävissäkin.

Mitä haastavampi tapaus, sitä paremmalta onnistuminen tuntuu. Jos yksi tällainen pitäisi omista tehtävistä kuluneelta vaalikaudella nostaa esiin, olisi se tuore päätösprosessi asuintonttihintojen korotuksista. Ei siis asiana positiivisimmasta päästä.

Vastuulliseen luottamustehtävien hoitoon kuuluu handlata myös ne ikävämmät ja vastenmielisemmätkin asiat.

Kaikki jotka tuntevat tonttivuokrien päätöksenteon historiaa Kuopiossa tai muissa suurissa kaupungeissa, tiedostavat asian herkkyyden ja vaikeuden. Tätä edellisen kerran Kuopiossa päätöksenteossa riideltiin ja taisteltiin avoimesti. Osa esityksistä kaatui äänestyksissä. Samanlaista kovaa vääntöä on ollut muuallakin Suomessa.

Kun sain tietoon, että asia tulee nyt omalle pöydälleni kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajana – vieläpä aivan kuntavaalien alla – kieltämättä se hirvitti. Arvelin, että tästä voi syntyä melkoinen sirkus, kun eri puolueet ja päätöksentekijät lähtevät keräämään poliittisia pisteitä ja kannatusta itselleen vaaleja silmällä pitäen.

Palaute esityksestä oli kovaa, ei tosin yhtä kovaa kuin kouluverkostotapauksissa, ja eri päätöksentekijöiden näkökulmat kauniisti sanottuna kirjavat.

Alkoi pitkähkö työ asian parissa. Keskustelua lautakunnassa, keskusteluja kahden kesken, valtuustoryhmät koolle ja neuvotteluja, keskusteluja ja neuvotteluja valmistelevien viranhaltijoiden kanssa. Kuntalaispalautteen lukemista ja vastaamista.

Julkitullutta esitystä oli neuvoteltu jo piirun verran maltillisemmaksi kuin alkuperäistä, julkistamatonta esitystä. Tämäkään ei meille kelvannut, joten palautimme asian lautakunnassa yksimielisesti takaisin valmisteluun.

Lisää keskusteluja ja neuvotteluita ryhmien kesken ja viranhaltijoiden kanssa.

Lopulta löytyi ratkaisu, jolla suurimpia korotuksia kohtuullistetaan reilulla porrastuksella sekä saatiin muutama muu tärkeä yksityiskohta päätöstä täydentämään. Kaikki sitoutuivat ratkaisuun.

Lähes ihme ja kumma, hurjalla vaikeuskertoimella oleva asia ja vieläpä juuri vaalien alla, meni yksimielisesti läpi sekä kaupunkirakennelautakunnassa että kaupunginvaltuustossa.

Tästä täytyy nostaa hattua kuopiolaiselle päätöksenteolle ja kaikille poliittisille ryhmille. Vastuullinen ratkaisu meni irtopisteiden keräämisen edelle.

Iso kiitos kuuluu niin valmistelijoille, kaupunkirakennelautakunnan jäsenille ja valtuustoryhmien edustajille.

Ja onhan se myönnettävä, päätöksenteon yhteydessä yli puoluerajojen tulleet kehut ja kiitokset itselleni tuntuivat hyvältä.

Snellmanin puiston uusiminen, sataman rakentuminen aallonmurtajineen, nopea Bellanrannan kehittyminen, Savilahden rakentamisen käynnistyminen ja uuden asuinalueen suunnittelu, kaupunkipyörien käyttöönotto.

Tältä kaudelta kaupunkirakennelautakunnan johdossa voisi nostaa monta hienoa asiaa esiin. Silti päätöksenteon onnistumisen näkökulmasta mieleen tulee jäämään tämä ikävimmästä ja hankalimmista päästä ollut tapaus.

Lopullinen arviointi jää tietysti äänestäjien käsiin.

Leave a Reply