Skip to main content
AjankohtaistaBlogiKuntavaalit 2017Yleinen

”Osaa myös politikoida” – Kaupunkilehti arvioi päättäjiä

By 10.2.2017No Comments

Kuopion Kaupunkilehti laati arviot johtamani lautakunnan jäsenistä. Pidän hyvänä pyrkimystä arvioida kaupungin päättäjiä kuntavaalien alla, koska kuntalaisille eli äänestäjille ei voi syntyä kovin kattavaa kuvaa eri päätöksentekijöistä pelkästään uutisointeja seuraamalla. Päätöksenteko on paljon muutakin kuin valtuuston kokousten julkinen pintaraapaisu, äänestykset tai valtuustoaloitteet. Tosin täytyy muistaa, että nämäkin arviot ovat joidenkin henkilöiden subjektiivisia arvioita, joista toimittaja tekee synteesin. Täydellinen kuva ei siis ole tämäkään eikä sellaista liiemmin voi tehdä.

Arvio omasta toiminnastani kuului seuraavasti:
”Lautakunnan puheenjohtaja Aleksi Eskelistä (kesk) kuvaillaan korrektiksi ja asialliseksi. Hän antaa tilaa jäsenille, mutta osaa myös rajata keskustelua. Hän tuo lautakunnan näkemyksen virkamiesvalmisteluun ja osaa myös politikoida ja vetää kotiinpäin hienovaraisella tavalla. Eskelinen pitää korostetusti kuntaliitosalueiden puolta. Hän oli Kalevalan koulun lakkautuksen alullepanijoita. Nollasummapelissä lakkautuksesta hyötyvät liitosalueiden kouluhankkeet.”

Arvio lienee oikean suuntainen ja näihin olen ainakin pyrkinyt: asialliseen toimintaan, antamaan tilaa jäsenille, rajaamaan tarvittaessa ja viestimään näkemyksiä jo virkamiesvalmisteluun. Hieman hymyilytti, että ”osaan politikoida ja vetää kotiinpäin hienovaraisella tavalla”. Joku voi ajatella tuon negatiivisena, mutta itse ajattelen, että tätä hyvän poliitikon pitääkin osata tehdä: vaikuttaa ja puolustaa omien äänestäjien etua. Mielelläni pidän kuntaliitosalueiden puolia, mutta yhtälailla olen mielestäni huomioinut kantakaupunkia ja lähiöitä. Kokonaisuus ja kokonaisetu, Kuopion puolien pitäminen on tärkeintä. Vastakkainasettelu eri alueiden välille on turhaa.

Sitä ajatusta kuitenkin pikkasen ihmettelen, että kouluverkostopäätökset olisivat jonkinlaista nollasummapeliä. Toki sekin on kokonaisuus ja esim. kantakaupungissa muutokset vaikuttavat alueen kapasiteettiin ja siten ehkä naapurikouluihin. Kuntaliitosalueille on kuitenkin pitkä matka ja ne ovat sinällään aika erillisiä alueita kouluverkoston näkökulmasta, jonne pitää joka tapauksessa jonkinlaiset koulupalvelut järjestää. En ymmärrä miten esim. Kalevalan yläkouluopetuksen lakkautus olisi vaikuttanut yhteenkään liitosalueen kouluun. Tällä kaudella on ollut kaksi liitosalueen kouluhanketta: Käärmelahden uusi koulu ja Karttulan uusi koulukeskus. Molemmat olivat jo linjattu kuntaliitossopimuksissa ja tuli toteuttaa joka tapauksessa.

Kaudelle osui useampi kouluverkostopäätös ja eivät ne helppoja olleet. Paine kuntataloudessa koko tämän kauden ajan on ollut todella kova. Joitakin lakkautuksia on edessä jatkossakin ja eroavaisuuksia on eri alueiden välillä, mutta isossa kuvassa jatkossa on hyvin eri tyyppinen tilanne kun laskevat oppilasmäärät kääntyvät nouseviin oppilasmääriin ja toivottavasti paine kuntataloudessa helpottaa soten siirtyessä maakunnille. Näin jälkikäteen arvioiden voin kuitenkin puolustaa jokaista tekemääni päätöstä ja näkemystä.

Kuopion Kaupunkilehden näköislehti 11.2.2017

Leave a Reply