Skip to main content
AjankohtaistaAluevaalit 2022BlogiMielipidekirjoitus

Pienikin voi olla kaunista ja toimivaa palvelujen järjestämisessä

By 9.1.2022No Comments

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomissa 9.1.2022 hieman tiivistettynä. Alla alkuperäinen kirjoitus.

Aluevaalien ja tulevien hyvinvointialueiden aloittamisen alla on keskusteltu paljon siitä, kuinka tiheässä sosiaali- ja terveysasemia voi olla. Myös vaalikoneissa ehdokkailta ja gallupeissa kansalaisilta on kysytty, kumpi on tärkeämpää, sote-palvelujen toimivuus vai sijainti. Ikään kuin nämä olisivat vastakkaiset asiat.

Keskustelussa vaivaa lukittautuminen nykyisen suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän ajatusmaailmaan. Nykysysteemi ei ole ainoa mahdollinen, kuin taivaasta annettu malli, vaan pitäisi kyetä ajattelemaan myös ns. boksin ulkopuolelta.

Jussi Konttinen kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan (HS 10.10.2021) unelmien sotesta kertoen Tanskan ja Saksan malleista. Näissä maissa on käytössä omalääkäri tai perhelääkäri. Lääkärit ovat yksityisiä ammatinharjoittajia, ja apuna on sairaanhoitaja.

Lääkärille pääsee tarvittaessa samana päivänä ja hän vastaa potilaasta tuntien asiakkaansa kokonaisuutena. Työskentely on tehokasta, kun joka kerta ei tarvitse aloittaa alusta tutustumista. Lääkäri on lähellä eikä laboratorioissa tarvitse erikseen rampata.

Jos oma- tai perhelääkäri malli toimii Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Hollannissa, Belgiassa, Ranskassa ja Britanniassa, miksi se ei voisi toimia myös Suomessa?

Meillä kuitenkin uskotaan entistä isompiin ja mammuttimaisempiin yksiköihin. Se on kuin ismi tai uskonto ja muuta ajatteleva on vanhanaikainen tai auttamattomasti epärealistinen. Silti jo nähty kehityskulku ei ole parantanut ainakaan peruspalveluita vaan näivettänyt niitä.

Entä jos asiat voisivatkin olla toisin? Lääkärin ja asiakkaan välillä olisi pitkäaikainen ja luottamuksellinen hoitosuhde, jossa ihminen on kokonaisuus ja hoidon tulokset parempia? Valinnanvapaus toteutuisi ja lääkäri ehtisi hoitaa useamman potilaan kuin nykyinen terveyskeskuslääkäri? Malli olisi kustannustehokas sekä erikoistumisala ja työ olisivat vetovoimaisia?

Albert Einsteinin sanoin ”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.” Hyvinvointialueet synnyttävä sote-uudistus on historian isoimpia uudistuksia Suomessa. Annetaan itsellemme myös mahdollisuus ajatella sote-palveluiden järjestämistapoja aivan uudella tavalla.

Aleksi Eskelinen
Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Aluevaaliehdokas (kesk.)

Leave a Reply