Skip to main content
BlogiKuntavaalit 2017Yleinen

Rakennetaan puukoulut Hiltulanlahteen ja Länsirannalle

By 8.4.2017No Comments

Tulevalla, nyt kuntavaaleissa valittavalla uudella Kuopion kaupunginvaltuustolla on melkoinen yhtälö ratkaistavana. Kaupunki omistaa yli 500 kiinteistöä ja kiinteistöjen korjausvelkaa on noin 57 miljoonaa euroa. Talous on edelleen tiukka ja sote-uudistus vie merkittävän osan kuntien rahoituspohjasta – joskin myös menoista.

Päiväkoti- ja kouluinvestointeja on lähivuosina edessä useilla kymmenillä miljoonilla euroilla ja tarpeita on muillakin sektoreilla – mm. liikuntapaikkarakentamisessa ja kulttuurilaitoksissa. Pelkästään yksittäiset hankkeet voivat nousta lähes 20 miljoonaan euroon, kuten Hiltulanlahden koulu ja päiväkoti sekä taidelukio Lumit.

Yhtälöä vaikeuttaa se, että monissa julkisissa rakennuksissa kärsitään sisäilmaongelmista. Joskus ongelmat tulevat silmille nopeasti ja voimalla kuten vanha Jynkän koulu ja Melalahden koulu osoittavat. Edelleen vaikeuskerrointa lisää sekin, että jopa uusissa ja peruskorjatuissa rakennuksissa saatetaan kärsiä sisäilmaongelmista.

Kuopion kaupunginvaltuusto käsitteli maaliskuun lopulla Hiltulanlahden alakoulun ja päiväkodin hankemallia. Valtuusto hyväksyi päätökseen yksimielisesti kirjauksen, että ”Hankkeen yhteydessä selvitetään myös puurakentamisen mahdollisuus.” Miksi näin? Itse asiassa olin ehtinyt valmistella kokoukseen vielä spesifimmän ja tiukemman muutosehdotuksen, joka kuului seuraavasti:

” Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että hankkeen jatkovalmistelussa selvitetään vaihtoehtoiset rakennuksen pääasialliset rakennusmateriaalit, kuten puu tai betoni, sekä selvitetään hankinnan kohteelle vaadittava ekomerkki tai ympäristöseloste. Kokonaistaloudellisesti edullisimman vaihtoehdon vertailuperusteiksi asetetaan hinnan lisäksi laatukriteerejä, kuten esimerkiksi alhainen hiilijalanjälki tai uusiutuvien rakennusmateriaalien osuus tarjottavista rakennusmateriaaleista. Lisäksi selvitetään hankinnassa arvioitavaksi elinkaarikustannukset, jotka sisältävät myös ulkoisten haittojen hinnan kuten ympäristövaikutukset. ”

Lyhyemmälle kirjaukselle oli kuitenkin saatavilla valtuuston yksimielinen hyväksyntä, joten en tehnyt esitystä, koska laaja hyväksyntä on arvo sinänsä.

Kun rakennamme uuden koulun, on kyse vuosikymmenten mittaisesta investoinnista. Se kannattaa valmistella ja tehdä silloin huolella, sillä seuraukset kestävät pitkään. Useissa Suomen kunnista ratkaisuja jatkuviin sisäilmaongelmiin on lähdetty hakemaan puurakentamisesta – hyvin tuloksin. Toivon aidosti, että myös Kuopiossa lähdettäisiin tälle tielle ja kokeiltaisiin puurakentamista.

Esimerkkejä muualta löytyy runsaasti. Pudasjärvellä on rakennettu maailman suurin hirsikampus. Pudasjärvellä ”Koululaisten ja henkilökunnan sitkeä oireilu loppui kuin seinään” ja kaikki ovat viihtyneet koulussa hyvin eikä tiloja ole töhritty. Pudasjärveltä löytyy myös hirsinen päiväkoti, jossa seinät imevät lasten metelin ja akustiikka on erinomainen. Ennen Pudasjärveä Suomen suurimman puurakenteisen koulun titteli kuului Kouvolalle, jossa Mansikkamäen puukoulu valmistui vuonna 2015. Tällä hetkellä Suomen ensimmäinen clt-rakenteinen puukoulu nousee Kuhmoon. Puukoulua valmistellaan Imatralla, Hämeenkyrö rakentaa uuden koulun kokonaan hirrestä, Iisalmi rakentaa uuden Kauppis-Heikin koulun hirrestä (jonka tekee muuten kuopiolainen rakennusliike), Lohjalle pystytettiin koulu puumoduuleista parissa viikossa, Ikaalisiin rakennetaan hirsikoulu, Espoon Matinkylän uusi päiväkoti rakennetaan puusta ja Viitasaarelle rakennetaan hirsinen päiväkoti. Puurakenteisia päiväkoteja tai kouluja löytyy, on rakenteilla tai suunnitteilla mm. Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Aurassa, Oulussa, Tuusulassa, Rovaniemellä, Iisalmessa, Tyrnävällä, Haapavedellä, Laukaassa ja Petäjävedellä. Ja löytyyhän meiltä Kuopiosta aikansa (v. 2012) Suomen suurin hirsipäiväkoti. Huomionarvoisia kohteita ovat myös Suomen korkeimman puukerrostalon rakentaminen Joensuuhun, Kajaaniin suunniteltava uusi sairaala, jossa käytetään mahdollisimman paljon puuta, ja Helsingin Jätkäsaareen kohoava puukortteli Wood City, johon tulee puurakenteiset hotelli, toimistorakennus ja kaksi asuinkerrostaloa. Eikä listaus lopu tähän: yksityiset toimijat Pilke päiväkodit ja Mediset Hoivarakentajat ovat tilanneet 34 hirsipäiväkotia, jotka valmistetaan painumattomasta hirrestä.

Viestit joka puolelta Suomea kertovat, että puu- ja hirsirakentaminen on nyt erittäin suosittua. Eduiksi nähdään mm. kosteutta tasaava vaikutus, parempi sisäilma, terveellisyys, viihtyisyys ja hyvä akustiikka. Kevyt rakennusmateriaali mahdollistaa sääsuojan alla rakentamisen ja siten kuivaketjun. Tilaelementtirakentaminen puusta on lisäksi nopeaa. Puurakentamisella voi olla myös merkittävä vaikutus aluetalouteen aina metsäkaupoista puun kuljetukseen ja teollisuuteen. Mielestäni erittäin painava tekijä on myös ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Puu sitoo hiilidioksidia koko elinkaarensa ajaksi, materiaalia voidaan kierrättää ja lopuksi hyötykäyttää esim. energiaksi. Tässä suhteessa puu on aivan ylivoimainen verrattuna esimerkiksi betoniin, jonka valmistus tuottaa viisi prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Kuopio ei saa jäädä sivustakatsojaksi kun muualla Suomessa vastataan sisäilmaongelmiin ja ympäristövaateisiin puurakentamisella. Hankkeiden kilpailutuksessa tulee huomioida hinnan lisäksi myös laatukriteerejä. Hiltulanlahti ja Länsirannan uuden koulun sijaintipaikka Kaislastenlahti ovat maaseutumaisia alueita. Puurakennukset sopivat maaseutumiljööseen erinomaisesti. Hiltulanlahden ja Länsirannan koulu- ja päiväkotihankkeet ovatkin erinomaisen hyvä paikka aloittaa Kuopiossa julkinen puurakentaminen.

Aleksi Eskelinen
Kuopion kaupunginvaltuutettu
Kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja

Leave a Reply