Skip to main content
Yleinen

Sote ei ole kirosana, vaan mahdollisuus

By 12.1.2022No Comments

Historiallisen suuren sote-uudistuksen jälkeen hyvinvointialueet vastaavat kaikista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta.

Tähän asti kunnat ovat vastanneet perusterveydenhuollosta ja sairaanhoitopiirit erikoissairaanhoidosta. Tämä on luonut vahvasti siiloutuneen rakenteen ja pahasti vinoutuneen tilanteen. Meillä on maailmanluokan erikoissairaanhoito, mutta perusterveydenhuolto on näivettynyt.

Tämä näkyy mm. perusterveydenhuollon avohoidon kaikissa lääkärikäynneissä, jotka ovat romahtaneet reilussa 20 vuodessa 2100 käynnin tasolta alle 900 käynnin tasolle 1000 asukasta kohden.

Kahden sote-organisaation toiminnallinen problematiikka konkretisoitui itselleni viime syksynä, kun pyrimme ratkomaan kuopiolaisten lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden heikkoa tilaa ja liian pitkiä jonoja.

Kaupunki ja KYS olivat pallotelleet epäselvää työnjakoa ja vastuuta vuosikausia. Uusi selkeämpi toimintamalli löytyi onneksi lopulta, kun keskustelut vietiin korkeimmalle poliittisen johdon ja virkajohdon tasolle.

Jatkossa valta ja vastuu on yhden katon alla, hyvinvointialueella. Tämä on merkittävä systeemitason muutos, joka mahdollistaa järkevämmän ja kokonaistaloudellisemman toimintakulttuurin. Osaoptimointi ei enää kannata.

Painopiste tulee siirtää raskaammalta jälkien korjailun tasolta perus- ja lähipalveluihin satsaamiseen siten, että hoitoa saa oikeaan aikaan oikealla tasolla.

Tästä on jo rohkaisevia esimerkkejä edelläkävijämaakunnista, kuten Eksotesta Etelä-Karjalasta sekä Siun Sotesta Pohjois-Karjalasta. Ennaltaehkäisyyn, varhaiseen puuttumiseen ja oikea-aikaiseen hoitoon tähtäävä linja on paitsi inhimillinen, myös taloudellisesti paras.

Aleksi Eskelinen
Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Aluevaaliehdokas (kesk.)

Kirjoitus on julkaistu Viikkosavossa 12.1.2022 lyhennettynä.

Leave a Reply