Skip to main content
BlogiYleinen

Suomeen uusi kyläkoulu – onnea Käärmelahti!

By 26.2.2017No Comments

Tänään oli siitä harvinainen hetki, että vietimme uuden kyläkoulun vihkijäisiä. Aivan oikein. Tässä päivässä voidaan joskus jopa kyläkoulun lakkauttamisen sijaan juhlistaa uutta koulurakennusta.

Tämä varsin poikkeuksellinen hetki vietettiin Maaningan Käärmelahden kylässä, siis Kuopion kaupungissa. Käärmelahden alue on komeaa mäntykangasta lähellä Siilinjärven kuntarajaa. Uusi koulu- ja päiväkoti-investointi sisältyi Kuopion ja Maaningan kuntaliitossopimukseen.

Uusi rakennus pihapiireineen on hieno. Se on modernia opetusympäristöä, jossa lapset ja työntekijät varmasti viihtyvät. Puupaneloitu rakennus istuu hyvin maalaismaisemaan ja uskomme, että kokonaan sääsuojan alla tehty rakennus on laadukas ja kestää pitkään terveellisenä kylän keskuksena – kouluna.

Uuden päiväkoti- ja koulurakennuksen merkitys kylälle on valtaisa. Se takaa vuosikymmeniksi eteenpäin lapsiperheille tärkeimmän lähipalvelun säilymisen. Silloin voi huoletta tehdä todennäköisesti elämänsä pisimmän ja isoimman investoinnin: oman kodin kylän alueelle.

Kylän elinvoimaisuuden kehittymisen takaa uuden koulun lisäksi huomattavasti parantuneet liikenneolosuhteet uuden kevyen liikenteen väylän myötä sekä kyläalueelle kaavoitetut uudet tontit omakotitalorakentajille. Käärmelahdessa on siis kaikki edellytykset maaseutuasumisen menestykseen. Ja onhan se kaupungillekin tärkeää palveluiden järjestämisen kannalta, että käyttäjiä löytyy reippaasti.

Käärmelahti uuden koulun, uuden kevyen liikenteen väylän sekä uusien kaavoitettujen tonttien kera osoittaa, ettei kuntaliitos ole aina kuolemanisku pienemmälle kuntaliitosalueelle, vaan se voi olla myös iso mahdollisuus. Isolla kaupungilla on huomattavasti laajemmat resurssit, mahdollisuudet ja parempi osaaminen tehdä tämän kaltaisia toimia alueiden elinvoiman kehittämiseksi.

Kuopio on osoittanut, että se on hyvä ja luotettava kumppani, joka pitää sanansa kuntaliitoksissa. Tätä toki edesauttaa se, että yhdistymisestä sovittaessa on selkeä yhteinen tahtotila ja myös selkeästi yhteisesti sovitut linjaukset ja päätökset. Ehkä useampi kuntaliitos on opettanut Kuopiota entistä paremmaksi kumppaniksi.

Aleksi Eskelinen

Leave a Reply