Skip to main content
Yleinen

Valtuustoaloite myöhäisemmän koulupäivän alkamisajan kokeilusta

By 21.2.2021No Comments

Kuopiossa yli kolmasosa peruskoulun 8-9-luokkalaisista ja lukiolaisista nukkuu arkisin alle kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Noin puolet lukiolaisista kokee väsymyksen tai heikotuksen tunnetta vähintään viikoittain. Univajeella on vakavia vaikutuksia nuorten oppimistuloksiin, jaksamiseen ja sairasteluun.

Unitutkija ja neurologian erikoislääkäri Markku Partisen mukaan aikaiset kouluaamut ovat riski etenkin murrosikäisten unensaannille. Kahdeksalta alkava koulupäivä on erityisen hankala yläkouluikäiselle, koska murrosiässä biologinen rytmi siirtyy myöhemmäksi.

Puberteetin alkaessa biologinen rytmi siirtyy myöhemmäksi keskimäärin noin kahdella tunnilla. Nuorten sisäisen rytmin muuttuminen on todettu useissa tutkimuksissa.

Koulupäivän alkamisajan myöhentämistä on kokeiltu muun muassa Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, joissa on huomattu myönteisiä vaikutuksia poissaoloihin, virkeyteen ja opintosuorituksiin.

Yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa on huomattu myös, että koulujen alkamisajan siirto myöhemmäksi ei aiheuta sitä, että nuoret menisivät entistä myöhemmin nukkumaan, vaan uniaika on aidosti pidentynyt.

Vanhemmille ja lukiolaisille suunnatuissa kyselyissä myöhäisempää kuin kello 8 alkavaa koulupäivää on kannatettu vahvasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) Tulevaisuuden peruskoulu -julkaisussa huomautetaan, että ”koulupäivän aikataulutuksen tulee lähteä oppimiseen liittyvistä tarpeista, ei koulun ulkopuolisista vaatimuksista; koulupäivän ei tulisi alkaa liian aikaisin aamulla”.

OKM:n työryhmä esittikin vuonna 2015, että koulupäivä muutetaan oppituntien osalta alkamaan kello 9. Oppimisen kannalta suotuisimmat hetket ovat aamupäivän loppupuolella ja myöhäisempi kouluaamu vähentää tarvetta kulkea koulumatkoja aamuruuhkassa sekä lisää valoisaan aikaan kulkemista. Tämän on arvioitu parantavan liikenneturvallisuutta sekä liikkumista kävellen ja pyöräillen.

Varhaiset kouluaamut ovat ongelmallisimpia pitkien kuljetusmatkojen murrosikäisille oppilaille. Kuopio on maantieteellisesti laaja kaupunki ja oppilaista merkittävä määrä on koulukuljetuksessa. Otetaan esimerkki: jotta oppilas ehtii Niemisjärven kylältä kello 8 alkavaan koulupäivään kaupunkiin, lähtee bussi klo 6.35 pysäkiltä. Sitä ennen oppilaan pitää kävellä kotoaan tien varteen ja tehdä aamutoimet. Herätys on siis todennäköisesti reippaasti ennen aamukuutta.

Tein valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan Kuopion kaupungin perusopetuksessa ja lukio-opetuksessa myöhäisemmän koulupäivän alkamisajan kokeilua. Ehdotan myös, että vaikutuksia tutkittaisiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa, jossa on alkanut Kuopiossa toteutettava laaja tutkimus, joka selvittää murrosiän alkamista sekä nuorten terveyttä ja hyvinvointia.

Kokeilulle on mielestäni vahvat oppimiseen ja nuorten hyvinvointiin liittyvät perusteet. Kuopio voisi olla edelläkävijä yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa tuottamassa kotimaista tutkimustulosta kouluaamujen alkamisajan vaikutuksista.

Artikkelikuva: Savon Sanomat etusivu 21.2.2021, kuvaaja Kristiina Poutiainen

Lue Savon Sanomien juttu täältä: https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/3802934
tai näköislehdestä: https://www.savonsanomat.fi/nakoislehti/
(näköislehti on luettavissa ilmaiseksi tänään 21.2.)

Valtuustoaloitteen voit lukea täältä: http://publish.kuopio.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021715468-12

Leave a Reply